Tranbär

Att gå ner i vikt är inte alltid så lätt. Du behöver äta färre kalorier än din kropp förbränner för att bli av med de extra kilona. Men ingen vill gå omkring och känna sig hungrig hela tiden.

Många söker efter de mest naturliga hjälpmedlen till att gå ner i vikt och tranbär är ett av de.

Tranbär växer på en vintergrön dvärgbuske. De växer i de kallare delarna av världen. Tranbär användes först av indianer som mat, medicin och färgämne.

tranbärTranbär är laddade med vissa typer av organiska syror som forskare tror är användbara för att gå ner i vikt. De tror att syrorna hjälper till att lösa upp fettet i kroppen. När fettet har brutits ner genom att du druckit tranbärsjuice så sköljs fettet ut ur kroppen när du intar större mängder vatten. Vissa studier tyder på att enzymerna i tranbär kan hjälpa metabolismen som också kan öka viktminskningen samt sänka kroppens kolesterolhalter.

Forskare har analyserat effekten som tranbärsjuice har på kolesterolnivåer. Deltagarna i studien blev tillsagda att inkludera tranbärsjuice som en del i deras vanliga kost. Resultatet visade på en större minskning av både kroppsvikten och BMI. Dock kan inte minskningen av kroppsvikten bevisas bero på endast tranbärsjuicen. Den troliga orsaken var att deltagarna drack av tranbärsjuicen istället för annan saft eller läsk som innehåller fler kalorier. Så när deras kaloriintag sänktes så skapades det kaloriunderskott som behövdes för att gå ner i vikt.

Tranbär innehåller mycket antioxidanter som påverkar din hälsa positivt. Tranbär kan också bekämpa vissa infektioner och sjukdomar som din kropp drabbas av. Urinvägsinfektioner förebyggs av att dricka tranbärsjuice dagligen minskar risken att utveckla urinvägsinfektioner och hindrar bakterierna från att hålla sig kvar i urinblåsan och urinröret. Vissa hävdar att antioxidanterna som finns i tranbär kan hämma tillväxten av cancerceller också om du dricker tranbärsjuice.

Tranbär sägs besitta förmågan att förebygga hjärtsjukdomar, magsår, förbättra tandhälsan och förhindra åldrandets tecken.

Naturlig tranbärsjuice är det bästa sättet att dra nytta av bären då du får i dig alla vitaminer och vätskan och inget extra tillsatt socker som det kan vara i färdiga juicer. Andra alternativ är att äta bären som de är eller köpa tranbärstabletter eller kapslar i din hälsokostbutik.

Tranbär säljs också som te och du får i dig alla olika mineraler och vitaminer som vitamin C, K och E. Teet går att blanda med juice eller andra teer. En blandning av grönt te och tranbärste är bra för hälsan och stödjer viktminskningen. Tre koppar om dagen skyddar din kropp från olika sjukdomar.

Du kan göra din egna tranbärste-dryck. Du behöver 2 liter vatten, 8 tepåsar, 2 koppar koncentrerad tranbärsjuice, socker efter behag. Ta en större behållare och häll i hälften av vattnet. Tillsätt två teskedar te och sockret. Blanda och tillsätt tranbärsjuicen.

Tranbär innehåller en hög koncentration av oxalat som orsakar njurstenar, så drick tranbärsjuice i måttliga mängder. Överdriven mängd kan leda till viktökning, magproblem som diarré. Är du allergisk mot aspirin får du inte dricka tranbärsjuice då det innehåller en stor mängd salicylsyra. Gravida och ammande kvinnor bör undvika tranbärsjuice.