Sprängticka

Sprängticka, Inonotus Obliquus eller Chaga som den också kallas, är en svamp som växer på björkträd i östra och norra Europa samt i Ryssland och Korea.

björkDet är en relativt okänd svamp som inte många vet om. Det har under århundraden använts i traditionella läkemedel där den ofta har kallats ”Guds gåva” eller ”Drottningen av örter”. Svampen innehåller mineraler och vitaminer samt antioxidanter som främjar kroppens funktioner och god hälsa. Ursprungligen användes de för att behandla sår, tuberkulos och gastrit. Nu nuförtiden har ännu fler användningsområden upptäckts. Forskning har visat att Chaga-svampen kan hjälpa till att behandla vissa typer av cancer, diabetes, psoriasis och även de med aids eller hiv. Det kan till och med sakta ner åldringsprocessen. Det finns så många olika fördelar med denna superfood. Sprängtickan sägs vara bra när du vill gå ner i vikt.

Sprängtickan innehåller ämnen som dämpar din hunger. När du inte känner dig hungrig och mindre aptit kommer du också konsumera färre kalorier under hela dagen vilket i sin tur gör att du går ner i vikt.

Du kan inta Sprängtickan genom att dricka te som är bryggt på den. Teet minskar stressnivåerna i kroppen och förhindrar produktionen av kortisol. Kortisol är ett hormon som är kopplat till viktökning. Så genom att minska produktionen av kortisol så ökar du dina chanser att gå ner i vikt.

Teet som är gjort av Sprängticka är rik på mineraler och vitaminer som hjälper din kropp att hålla balansen medan den går ner i vikt. Antioxidanterna i Sprängtickan är mer än vad blåbär och granatäpple innehåller. Sprängtickan är också en bra källa till vitamin D, vitamin K och B-vitaminer. Den innehåller också järn, mangan och kalcium som är viktigt för kroppen.

Du kan inte äta svampen som den är eftersom våra magar inte klarar av att smälta den. Det bästa sättet att ta tillvara på Sprängtickans alla bra egenskaper är genom att dricka den som te eller som kosttillskott i form av piller eller kapslar. Du kan också torka svampen och sedan mala den. I pulverform är Sprängtickan lättare att smälta och du går ner i vikt.

Det finns många fördelar med att ta Sprängticka och många experter menar på att det är det naturligt bästa du kan förtära för att få hjälp med din viktnedgång.

Sprängticka är relativt säkert att konsumera men det finns biverkningar man kan råka ut för. Om du äter blodförtunnande mediciner bör du inte konsumera Sprängticka då det kan öka risken för blödningar. Sprängtickan kan också skapa ett lågt blodsocker då den ökar förbränningen i kroppen för att få dig att gå ner i vikt. Lider du av diabetes bör du kontrollera ditt blodsocker oftare för att undvika att blodsockret blir för lågt.

Innan du börjar ta Sprängticka bör du rådgöra med en läkare först speciellt om du redan äter några mediciner.

Sprängticka finns att köpa i din hälsokostbutik men kanske under ett annat namn, Chaga. Chaga är ryska och betyder just svamp. Annars kan du söka på Internet för att hitta en återförsäljare.